Oplevering Nieuwbouw! Heb jij de checklist al afgevinkt?

Waar je op moet letten tijdens de oplevering:

  • Het eerste en misschien wel het belangrijkste punt van deze lijst; neem je meerwerktekening mee naar de oplevering. Deze tekening is een basis voor het controleren van het meerwerk. Is alles volgens afspraak is uitgevoerd? Neem alle punten stap voor stap door, check-check dubbel-check. 
  • Vervolgens is het belangrijk om op eventuele beschadigingen aan bijvoorbeeld kozijnen, deuren, ramen, sanitair en tegelwerk te letten. 
  • Test alles uit! Komt er water uit de kranen, spoelt het toilet goed door, werkt het fornuis en functioneert het hang- en sluitwerk? Probeer dit soort onderdelen van de woning tijdens de oplevering uit. 
  • Verder is het noteren van alle meterstanden in het proces-verbaal van oplevering ook een belangrijk punt. Deze beginstanden kun je straks doorgeven aan de energieleverancier.
  • Zijn er onderdelen die niet goed te controleren zijn? Dit kan bijvoorbeeld door vuil of te weinig licht. Zorg er dan voor dat je dit ook in het keuringsrapport zet. Geen onderdeel mag ontbreken in het rapport. 
  • Vanaf de oplevering komen risico’s als diefstal en beschadiging voor eigen rekening. Zorg dus dat de woning is verzekerd op het moment van de sleuteloverdracht. Benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? Onze collega’s van Helm & Heus Finance kunnen je van goed advies voorzien. 
  • En last but not least; Voor de oplevering wordt een bepaalde tijd gereserveerd. Het kan natuurlijk voorkomen dat de oplevering langer duurt dan de tijd die hiervoor is gereserveerd. Is dit een probleem? Nee, zeker niet. De aannemer is verplicht je alle tijd te geven om je woning te inspecteren. Dus, ook al kost dit iets meer tijd; no problem! Laat je vooral niet opjagen en neem de tijd. 

Extra tip:  neem tijdens de oplevering een onafhankelijke bouwkundige mee. Hij loopt de woning kritisch na op bouwkundige gebreken. Een bouwkundige kan ook advies geven over stappen na de oplevering.

Het proces-verbaal van oplevering

Heb je je woning goed geïnspecteerd? Dan is het tijd om samen met de aannemer het proces-verbaal van oplevering te tekenen. Jij accepteert hiermee de woning met uitzondering van de genoteerde gebreken, de aannemer belooft hiermee de opleveringsgebreken binnen drie maanden te herstellen.

 

Bron: https://www.eigenhuis.nl/huis-kopen/nieuwbouw/oplevering/tips-oplevering